Д-р Врабевски бе специален гост на откриването на читалище в гр. Охрид | Фондация Българска Памет
img

Д-р Врабевски бе специален гост на откриването на читалище в гр. Охрид

Визитата на д-р Милен Врабевски в Р. Северна Македония през изминалия уикенд завърши в град Охрид, където присъства като почетен гост на откриването на читалище „Хоризонти“.

Откриването на читалището е част от дългогодишната работа на сдружение „Балкански хоризонти“, а създаването му е ясен сигнал, че местните българи нямат намерение да се отказват от защитата на своите права и са решени да защитават българското културно и историческо наследство.

„Изключително сме щастливи, че д-р Врабевски уважи нашето събитие. Възхищаваме се на неговата родолюбива дейност и се гордеем, че има толкова достойни българи. Читалището ни ще има нужда от помощ и подкрепа занапред и г-н Врабевски изрази готовност да ни окаже такава, за което сме много благодарни. Стараем се да превърнем това място в средище на българщината в Охрид и за нас е особено важно, че имаме подкрепата на д-р Врабевски“, сподели Люпчо Куртелов, председател на сдружение „Балкански хоризонти“.

След откриването на читалището д-р Милен Врабевски организира тържествен обяд за българската общност в град Охрид.

Припомняме, че Фондация Българска Памет от години работи активно със сдружения от държави с голяма българска диаспора, с цел създаване на приемственост между страните, оказване на необходимата помощ за българските общности и възпитаване на младите в дух на родолюбие.

След посещението си в Р Северна Македония, д-р Милен Врабевски обяви и че започва финансиране на охридското сдружение на българите „Цар Борис III“, както и откриване на специален фонд за западната ни съседка, като компенсация на липсваща финансова подкрепа от страна на българската държавата.

„Тези българи са неразделна част от нашия живот, за която трябва да се грижим, както за хората тук, в България. Вече над 15 години, заедно с екипа ми, организираме образователните семинари, поддържаме сдружения, културни центрове, помагаме с каквото можем, за да направим живота на българите там по-добър“, сподели д-р Врабевски.