Държавният глава ще участва в церемонията за откриване на паметникa на цар Самуил в столицата | Фондация Българска Памет
img

Държавният глава ще участва в церемонията за откриване на паметникa на цар Самуил в столицата

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената церемония, с която в София ще бъде открит паметникa САМУИЛ – ЦАР НА БЪЛГАРИЯ (997-1014).

Държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще извърши освещаването на паметника.
Церемонията за откриването на паметника на цар Самуил ще се проведе до сградата на базиликата „Св. София“.

Издигането на скулптурата е част от програмата на националните чествания на 1000-годишнината от смъртта на великия български владетел. Решението за определяне на мястото на паметника на цар Самуил в София е взето от второто служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, с министър-председател проф. Георги Близнашки. Местоположението на паметника е избрано на база исторически сведения, според които бащата на цар Самуил – Никола, е бил комит на област Средец.

Инициативата е подкрепена от изтъкнати български общественици, учени и представители на националните институции и се реализира с дарение на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, и с подкрепата на Столична община.

Тържествената церемония по откриването на паметника САМУИЛ – ЦАР НА БЪЛГАРИЯ (997-1014) започва от 12.00 часа на 8 юни (понеделник) в парковото пространство пред базиликата „Света София“.