“ДЕ Е БЪЛГАРИЯ?”: Истории на етнически българи, избрали страната ни пред родното място (ВИДЕО) | Фондация Българска Памет
img

“ДЕ Е БЪЛГАРИЯ?”: Истории на етнически българи, избрали страната ни пред родното място (ВИДЕО)

През последните години десетки хиляди етнически българи са избрали страната ни пред родното си място. Общото между тях е, че са родени в диаспорите ни – общности, останали извън България по исторически причини. Най- големите сред тях са в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия и Албания. От този месец специална кампания на Фондация “Българска памет” ще напомня за “другата” България. 

По информация на фондацията училищата, в които се преподава български език само в Украйна, са 50, а в Молдова – 30. Половин милион от населението на Одеса е от български произход или от смесен брак.

Общото между Агафия Никифорцева и Мирослав Костадинов е, че са българи. Те обаче не са родени в България. 

„Моят дядо беше историк. Въпреки че не сме родени в България, ние сме българи”, сподели Мирослав.

„Аз съм завършила българско училище в Кишинев. Майка ми преподава там български език и пише учебници. От малка ме е учила на български традиции, чела ми е български приказки”, каза Агафия.

„Общото между тези хора е, че са наш генофонд. Те са неразделна част от нашето културно-историческо наследство, бит и традиции и ние трябва да се грижим за тях”, заяви д-р Милен Врабевски.

Освен създател на научноизследователска организация, образователен комплекс и продуцентска къща, от 15 години усилията и инвестициите на д-р Врабевски са насочени в още една посока. Той произхожда от стар възрожденски род и стремежа към развитие на националната идея е нещо, в което го възпитавали от малък. Така се ражда идеята за семинари с цел реинтеграция на български деца от диаспората. Два пъти годишно от Фондация “Българска памет” организират посещението у нас на 200 българчета и техните учители. Те пътуват из страната и посещават лекции – за историята, културата и езика ни. Част от тези деца преди години били Агафия и Мирослав. Днес и двамата вече живеят в София. Тя изучава китаистика в Софийския университет, а той е специализант по ортопедия.

Източник: Nova