С подкрепата на д-р Врабавски: Деца от България взеха участие в Световна детска художествена колония | Фондация Българска Памет
img

С подкрепата на д-р Врабавски: Деца от България взеха участие в Световна детска художествена колония

С финасовата помощ на д-р Милен Врабевски и със съдействие от екипа на Фондация Българска Памет, младежи от  България взеха участие в  Световната детска художествена колония „Малкият Битолски Монмартър”, която се провежда в периода от 23 до 30 май в град Битоля, Република Северна Македония, за 41-ва поредна година.

По време на 5-дневния престой в Битоля, участниците имат за задача да нарисуват традиционна и стара градска архитектура. Всеки ден петте най-добри творби се награждават пред Националната детска художествена галерия в града.

Тази година се  отбелязва 40 години от Световната изложба за детско изкуство „Битоля 2022“. В рамките на събитието участниците ще имат възможност да посетят гр. Охрид и с. Буково, където ще разгледат местните забележителности.

В обявения от Детско художествено ателие „Свети Кирил и Методий“ конкурс са кадидатствали 450 училища по изкуството от над 40 държави. Международно жури отличи 777 творби и 25 училища са поканени за участие в Колонията, сред тях са и участниците от Югозападна България.

„ Сигурен съм, че сътрудничеството ни с Фондация Българска Памет ще се превърне в традиция и деца от Югозападна България ще имат възможност да се включват ежегодно в събитието“, сподели Славчо Неделковски, представител на Детско художествено ателие „Свети Кирил и Методий“, гр. Битоля.