Деца от клуб „Родолюбие“ в село Дъбене за пръв път посетиха столицата с подкрепата на д-р Врабевски | Фондация Българска Памет
img

Деца от клуб „Родолюбие“ в село Дъбене за пръв път посетиха столицата с подкрепата на д-р Врабевски

14 деца от карловското село Дъбене за пръв път посетиха столицата на България – София. Малчуганите от клуб „Родолюбие“ бяха официални гости в Народното събрание и Президентството на Република България. В Гербовата зала на институцията талантливите деца изнесоха кратка, но впечатляваща програма. Сюрпризът на клуб „Родолюбие“ бе 6-годишният Борис, който артистично изрецитира цялата ода „Левски“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов. Децата обиколиха забележителностите на гр. София и си направиха снимка за спомен пред паметника на цар Самуил в центъра на столицата.

Ръководител на клуб „Родолюбие“ е г-жа Антоанета Тенева. Тя е майка на три деца и преди две години, с подкрепата на д-р Врабевски, семейството й създадва свой дом в село Дъбене. Продължавайки линията на доброто дело, тя започва да води безплатен курс по английски на 38 деца от селото, който продължава месец и половина. „На село децата няма къде да отидат, какво да тренират, няма школа по интереси. Аз реших и създадох клуб, който нарекохме „Родолюбие“. В повечето случаи събирам децата вкъщи, защото нямаме зала или местенце, където да се събираме. Първите материали, които си закупихме – тетрадка, химикал, списания „Българска история“, знаме, бяха със средства, предоставени от д-р Врабевски“, сподели г-жа Тенева. Клубът възпитава децата в Дъбене в дух на родолюбие и национално самочувствие, давайки им възможност да се запознаят с любопитни факти от българската история, литература и фолклор по интересен и занимателен начин.