Десетки се събраха, за да почетат паметта на цар Самуил в София | Фондация Българска Памет
img

Десетки се събраха, за да почетат паметта на цар Самуил в София

Днес се навършват 1008 години от смъртта на българския Цар Самуил, покосен от инфаркт при вида на ослепените български войници след загубата на България при битката край село Ключ срещу византийския император Василий Втори.

Представители на Националната гвардейска част и гвардейският представителен духов оркестър посрещнаха граждани, ученици, студенти и длъжностни лица на официалната церемония в центъра на София, организирана съвместно между Столична Община и Фондация Българска Памет на д-р Милен Врабевски. Събитието се проведе пред открития през 2015 г. паметник на цар Самуил, чието създаване бе инициирано и финансирано именно от д-р Врабевски.

Водещи на тържествената програма бяха ученици от столичното училище „Цар Симеон Велики“, с. Иваняне. Специален гост на събитието беше един от авторите на учебното помагало по история “Моята България”, създадено по инициатива на д-р Врабевски и Фондация Българска Памет – историкът в СУ “Св. Климент Охридски” проф. д-р Пламен Митев, който запозна присъстващите с интересни факти за живота и управлението на цар Самуил.

„Щастлив съм, че седем години след откриването на паметника на цар Самуил в столицата отново сме тук, за да почетем паметта му. Това място се превърна в един от символите на София, напомнящ за величието на българската държава. Всяка една молекула от паметника на Самуил е българска – от спонсора, изработването, гранита, метала от претопени гилзи на български снаряди, до посланието, което би накарало всеки да се гордее с този паметник – всичко е българско!“, сподели д-р Милен Врабевски, който през 2015 дари паметника на цар Самуил на Столична Община.