Десетки многодетни семейства се събраха на Втория национален събор на „„Голямото семейство“ | Фондация Българска Памет
img

Десетки многодетни семейства се събраха на Втория национален събор на „„Голямото семейство“

Десетки многодетни семейства се събраха на Втория национален събор на „Голямото семейство“ в Бачковския манастир „Успение Богородично“ на 15 септември. Големите семейства на България ще търсят съмишленици в лицето на държавата, отговорния бизнес и общините за създаването на Фонд, който да подпомага образованието и повишава качеството на живот на децата в многодетните семейства. Те призоваха да се обърне по-голямо внимание на демографската криза пред която е изправена страната ни. 
 
Инициативата „Голямото семейство“ е стартирана през 2013 г. от списание Кенгуру и фондация Искам бебе и се осъществява под патронажа на д-р Милен Врабевски, който е съидейник и благодетел на кампанията от самото й начало. Тя подкрепя многодетния семеен модел и родители, които отглеждат своите 3+ деца достойно, с грижа и много любов. Само през последната година „Голямото семейство“ е подпомогнало над 20 български многодетни фамилии.
 
„Едно семейство трябва да се освободи от битовизмите, за да бъде креативно и да дава любов. А генерираната любов  после се отплаща с едни изключителни деца, които после се превръщат в изключителни капацитети и експерти. В момента подкрепяме над 20 български семейства. Искаме те да имат и автомобил, и къща и осигурени учебни пособия, допълнителни курсове за децата, дрешки, обувки. Тези семейства трябва категорично да бъдат подкрепяни от държавата, разбира се срещу добре планирано кариерно развитие и преди това гарантирано образование за децата им“, заяви д-р Милен Врабевски по време на събитието.
 
Тази година Бачковският манастир бе домакин на Втория национален събор на многодетните семейства в България. По време на събитието бе отслужен молебен за здраве и чадородие на всички български семейства, а след това имаше курбан. Водещ на Националната среща бе Радина Велчева от фондация „Искам бебе“. Заедно с Петя Лечева от сп. Кенгуру връчиха награда на д-р Милен Врабевски за „Най-голям благодетел на големите семейства в България“.
 
В рамките на Втория национален събор на „Голямото семейство“ бе стартирана и една нова инициатива, която организаторите искат да превърнат в традиция – “Разменителница“. Ненужни вече за едни семейства дрешки, книжки, играчки, влязоха в употреба на други дечица от многодетни семейства.