Десетки граждани излязоха на протест срещу скандалните решния на Св. Синод | Фондация Българска Памет
img

Десетки граждани излязоха на протест срещу скандалните решния на Св. Синод

Десетки граждани излязоха на протест срещу скандалните решния на Св. Синод от 14.05.2018 г. Настояваме Патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност да свика ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ на Светия Синод, където решението да бъде ПРЕРАЗГЛЕДАНО.

Припомняме самото решение:

ЗАБРАНА за духовниците от Българската православна църква да участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония. В допълнение, двама български архиереи са получили забрана да присъстват дори като посетители на честването.

Скандалното гласуване е станало в ОТСЪСТВИЕТО на Патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност.

Специално създадената комисия по върпоса БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ е НЕФУНКЦИОНИРАЩА.

Няма НИКАКВИ дейстия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от 2-те страни на границата. Това компроментира усилията на България за мир и прогрес в региона.

Взетото на последното заседание решение е в ПЪЛЕН РАЗРЕЗ С ОБЕЩАНОТО от Светия Синод само преди 6 месеца и категорично демонстрира обслужването на външни антибългарски интереси.