В Банско се проведе първата двустранна регионална среща на директори на училища от България и Република Северна Македония | Фондация Българска Памет
img

В Банско се проведе първата двустранна регионална среща на директори на училища от България и Република Северна Македония

Директори на основни и средни училища от Република България и Република Северна Македония се събраха в Банско за първата двустранна регионална среща под мотото „Образователна свързаност за по-добра перспектива на младите“. Тя се организира от Фондация Българска Памет, с подкрепата на Министерство на образованието и науката на Р. България.

Трансграничният проект цели да постави началото и да установи традиция за ежегодно провеждане на двустранни регионални срещи между директори на училища от България и Р. Северна Македония, които да си партнират в дългосрочен план.

Събитието бе официално открито от г-н Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград, д-р Милен Врабевски – председател на Фондация Българска Памет и г-н Горге Здравев, представител на Държавния просветен инспекторат – Струмица, Р. Северна Македония. Те споделиха своята визия за последващи действия с цел по-голяма образователна свързаност в контекста на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между България и Р. Северна Македония, както и на европейската перспектива на региона на Западните Балкани.

„Ще продължим да работим за увеличаване на положителните примери за добросъседски отношения между Р. България и Р. Северна Македония. Търсете поводи да се събирате и да работите заедно. Това е пътят за по-добра образователна свързаност и развитие на младите в нашите страни“, обърна се към участниците д-р Милен Врабевски.

Специални гости и лектори по време на първия ден от събитието бяха Юри Константинов, Натали Генкова, Любомира Янева от Център за развитие на човешките ресурси. Те представиха най-успешната европейска програма „Еразъм +“, сектор „Училищно образование“. 

Участниците имаха възможност да се запознаят и с европейското измерение в образованието, постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани и възможностите за образователен и младежки обмен, които се разкриват през следващия програмен период 2021-2027 г. с лекцията на д-р Моника Панайотова, изпълнителен директор на “Инно Адвайзърс”, бивш заместник-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и д-р Младен Ламбев, мениджър проекти в “Инно Адвайзърс”, бивш координатор на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

С цел обмен на добри практики, директорите от двете държави ще посетят на място едно от най-старите училища в Банско, което носи характеристиките на минало и съвремие.

В утрешния ден специален гост на двустранната регионална среща ще бъде зам.-министърът на образованието Деница Сачева, която ще сподели стратегическата визия на Р. България за трансгранично сътрудничество и свързаност в сферата на образованието.