„Вярваме във вашия потенциал и сме убедени, че точно вие сте носители на новото и на успеха“ | Фондация Българска Памет
img

„Вярваме във вашия потенциал и сме убедени, че точно вие сте носители на новото и на успеха“

С тези думи д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет се обърна към участниците от Молдова, Украйна, Сърбия, Република Македония, Югозападна и Североизточна България, по време на официалното закриване на XIX Есенен семинар на ФБП.

За девета поредна година, между 24 и 28 октомври, фондацията събра във Варна повече от 150 младежи от България и историческата ни диаспора. Участниците се срещнаха, споделиха време, емоции и знания, а ментори и изявени личности от бизнеса, науката, медиите, институциите и гражданският сектор, обединиха своите лекции около темата: „Културното многообразие – източник на новаторски идеи“. Специален гост на семинара бе  Президентът на Република България Росен Плевнелиев, който участва в дискусията: „Европа – настояще и бъдеще“.

„Ние сме силни, когато сме заедно, но в тази заедност, не трябва да забравяте корените си“, така Президентът г-н Росен Плевнелиев представи пред младежите основните ценности на европейската общност и продължи, че всеки трябва да се стреми към мир, солидарност и спазване на законите.

Европейските ценности и възможностите, които общността предлага на младите хора бяха в основата на лекциите и семинарите. В навечерието на десетата годишнина от членството на страната ни в ЕС г-н Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България се обърна към участниците с думите: „Нашите европейски ценности ни правят устойчиви и ни дават сила“.

ХIX-тото издание бе вдъхновено от предстоящото домакинство на град Варна като Европейска Младежка Столица през 2017 г., а кметът на морската ни столица г-н Иван Портних бе един от гостите на официалното закриване на инициативата.

Традиционният за ФБП семинар се реализира в партньорство с: Община Варна, Представителството на ЕК в България и Фондация „Ханс Зайдел“.