Д-р Милен Врабевски, подкрепя провеждането на Втори национален литературен конкурс „Албена“ | Фондация Българска Памет
img

Д-р Милен Врабевски, подкрепя провеждането на Втори национален литературен конкурс „Албена“

Второто издание на национален конкурс за разказ, посветен на създаването на драматичен женски образ се организира от Кметство Врабево и  НЧ “Христо Ботев”, с подкрепата на община Троян, Съюза на българските писатели, Фондация Българска Памет и издателство “Световит”.

„Въпреки финансовата подкрепа на община Троян и на родолюбиви българи, живущи  или родени във Врабево, финансирането на подобен конкурс се оказа трудна задача. Решаваща, в този смисъл, бе подкрепата  на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска памет, основен спонсор на второто издание на конкурс “Албена” – 2017“, разказа Павел Боржуков, координатор на конкурса и допълва: „Председателят на Фондация Българска Памет, д-р Милен Врабевски с радост подкрепи биеналето и една от причините е връзката му със село Врабево. Един от корените на фамилията му е негов прадядо, х. Станьо Врабевски, роден във Врабево и преселил се след години в Тетевен. По този начин, участието на д-р Врабевски в провеждането на събитието е своего рода духовно присътвие в селото – люлка на фамилията. Несъмнено обаче, причината за щедрия възрожденски жест е преди всичко духовният характер и националните измерения на мероприятието“.

В литературната инициатива за разказ могат да участват български граждани, навършили 18 години, като те задължително трябва да потвърдят авторството си над творбата.

Журито, което ще оценява творбите е в състав – Никола Инджов, Владо Даверов и проф. Аксиния Джурова. Наградените ще бъдат обявени на 28 юли 2017г. на церемония в Културния дом на Врабево.

Освен парична награда отличените разкази ще бъдат включени в сборник от издателство „Световит“.