Втората част от дарението на Фондация Българска Памет и д-р Врабевски за медицинския център в Пустец, Албания вече е факт! | Фондация Българска Памет
img

Втората част от дарението на Фондация Българска Памет и д-р Врабевски за медицинския център в Пустец, Албания вече е факт!

Екипът на местната поликлиника получи два професионални апарата за измерване на кръвно налягане, както и консумативи за биохимичния анализатор, който Фондация Българска Памет дари през 2023г.

Дарението бе прието от местния д-р Нико Коламовски, а на събитието присъства посланика на България в Албания г-н Ивайло Киров, както и кмета на община Пустец Пали Колевски и зам. кмета Яни Никола. По време на проведените срещи с местната власт, медицинския екип и гражданите, бе отправена благодарност към Фондация Българсла Памет и лично на д-р Врабевски за подкрепата и помощта, която се оказва в този район.

Д-р Врабевски от години инвестира лични средства в райони с българско население в Албания. Вече повече от 16 години той организира и финансира образователни семинари, които да събират младите хора от България, Албания, Украйна, Молдова, Северна Македония и Сърбия на едно място, предоставяйки им достъп до кариерно развитие и професионална ориентация в България, семинарни и други занятия с директни ползи за тях във високотехнологичния XXI век. Обученията включват роботика, кибернетика, програмиране и други.

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска памет имат ключова заслуга за инициирането и организацията на целия процес по признаването на българското малцинство в Албания през 2017 г. – нещо, което коренното българско население в страната очаква от 1934 г.

През 2020 с финансиране на д-р Врабевски е ремонтиран водопроводът в с. Туминец, благодарение на което е възстановено 24-часовото водоснабдяване в две от деветте села в област Мала Преспа.

Благотворителните дейности на Фондация Българска памет в Албания продължават с обзавеждането и оборудването на училищна библиотека, учителска стая и модерен компютърен кабинет в училището в Пустец. В момента в него се обучават деца от деветте села на общината.

След сигнал от д-р Врабевски и Фондация Българска памет за липсата на асфалтиран път между албанското село с българско население Връбник и град Билища през 2021 г. България отпуска бюджет за реконструирането му.

През 2023 г. Фондация Българска Памет организира безплатни кардиологични прегледи в Мала Преспа, по време на които само за три дни бяха прегледани 220 души. Малко след това бе направено и голямо дарение включващо консумативи от първа необходимост и така нужният уред за биохимичен анализ.