Вече има призиви на митрополити за свикване на извънредно заседание | Фондация Българска Памет
img

Вече има призиви на митрополити за свикване на извънредно заседание

Десетки общественици, граждани и редица популярни лица се събраха пред Синодалната палата, за да изразят отново позицията си срещу решението на Светия Синод да не изпрати делегация за отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид.

По време на протеста стана ясно, че вече има призиви и от страна на някои от митрополитите за свикване на извънредно заседание.

Ето и исканията, зад които се обединиха всички граждани:

  1. Да се свика извънредно заседание, на което да се преразгледа решението на Св. Синод от 14 май 2018 г. в присъствието на патриарх Неофит, касаещо съвместното честване на 1000 години Охридска архиепископия.
  2. Да се направи съвместен молебен с македонските свещенослужители на 24 май, когато за първи път в историята премиерите на България и Македония ще бъдат с една обща делегация както при Папата, така и на гроба на св. Кирил в църквата „Сан Клементе“ в Рим.
  3. Да се даде възможност на всички македонски миряни да правят свето причастие в български храмове и да се посрещнат като скъпи братя и сестри.

 

Цялото общество следи развитието на казуса и решението на Св. Синод.