Българското сдружение “Цар Борис III” в Охрид стана на 1 година | Фондация Българска Памет
img

Българското сдружение “Цар Борис III” в Охрид стана на 1 година

Българското сдружение „Цар Борис III“ в Охрид, което отскоро има и свой културен център след финансирането от д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет навърши една година.
„Сдружението е създадено по наша инициатива, на местните българи в гр. Охрид. Дотук постигнахме много – с цената на много трудности, но и с много помощ от наши приятели. Всичко за нас потръгна от момента, в който се запознахме с д-р Врабевски и му разказахме за своите трудности. Едно по едно нещата започнаха да се подреждат и в крайна сметка успяхме да отворим и културния клуб към сдружението“, разказва Томе Блажески, председател на сдружението.
 Припимняме, че малко след като бе официално открит, с викове „фашисти“ клубът бе нападнат с брадва от провокатори, вследствие на което бе счупена табелата на входа. Броени дни след това тя бе заменена с финансовата помощ отново на д-р Врабевски. Въпреки че членовете на българския клуб търпят ежедневни провокации, те остават позитивнно настроени за своето бъдеще и бъдещето на сдружението.
 “Трудностите ни са свързани с определена група от хора, които са членове на определени политически партии, но с другите хора нямаме проблем – всичко е нормално и се уважаваме”, дъпълва Томе Блажески и разказва повече за целите на българското сдружение „Цар Борис III“ в Охрид:
 „Основните ни цели са поддържането на българския дух в РС Македония и опазването на българските културни ценности. Продължаваме с благотворителните акции, насочени към социално слаби семейства и възрастни хора, както и подпомагането на студенти, които искат да учат в България и да се развиват в духа на европейските ценности“.
 На празника по случай годишнината от откриването на сдружението, присъства генералния консул и дипломати от генералното консулство в Битоля.