Български и македонски граждани заедно отбелязаха Деня на храбростта 6 май на Българския военен мемориал в Ново село | Фондация Българска Памет
img

Български и македонски граждани заедно отбелязаха Деня на храбростта 6 май на Българския военен мемориал в Ново село

Близо 600 български и македонски граждани заедно почетоха паметта на загиналите български воини в деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги. Съвместното празнично честване се организира за 13-та поредна година от Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски,  като по традиция то се провежда на Българския военен мемориал в Ново село, Македония.

Стотици ученици, граждани и общественици от двете страни на границата заедно отбелязаха Деня на храбростта на Военното светилище, където са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световнa войнa. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.

Сред гостите на събитието бяха председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, който е и инициатор на родолюбивата инициатива, Посланикът на Р. България в Р. Северна Македония Н. Пр. Ангел Ангелов, кметът на Петрич г-н Димитър Бръчков, кметът на Ново село Горан Цветков и председателят на Движение за национална кауза Андрей Арнаудов. за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония и в перспективата на общото европейско бъдеще

„Днешното традиционно честване на 6 май, Деня на храбростта, ни дава повод да си спомним за миналото през призмата на настоящето и бъдещето. Благодарение на работата ни през годините тук се говори за България с добро. Със собствените си инвестиции даваме един добър пример за евроинтеграция с реални измерения, защото най-важното нещо е да случват нещата по посока важността на България и нейното регионално значение за интеграцията на Западните Балкани. Искрено вярвам, че с това съвместно празнично честване и многобройните инициативи, които имаме с младите хора от региона, допринасяме за добросъседския диалог и солидарност между България и Македония в перспективата на общото ни европейско бъдеще“, заяви д-р Милен Врабевски.

Заупокойна молитва в памет на падналите герои бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум.

За поредна година по покана на Фондация „Българска памет“ в поклонението взе участие Детският хор и Духовият оркестър към НМУ „Любомир Пипков“ – София, както и 400 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

С полагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали бе отдадена от гвардейците от Националната гвардейска част.

По време на събитието бяха наградени ученици от Струмица, Македония за успешно участие в конкурса на Фондация „Българска памет“ за есе на тема „Личността на Дядо Герасим Струмишки“.