Бронзов бюст на Атанас Буров бе открит в ЕП с подкрепата на д-р Милен Врабевски | Фондация Българска Памет
img

Бронзов бюст на Атанас Буров бе открит в ЕП с подкрепата на д-р Милен Врабевски

За пръв път в историята на европейските институции част от централната сграда на Европейския парламент в Брюксел ще носи името на български държавник. От днес едно от централните изложбени пространства в ЕП ще се казва „Атанас Буров“.

В него бе поставен впечатляващ бронзов бюст на големия български демократ и общественик, с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски, който дари половината от средствата, необходими за изработването на бронзовата фигура. Д-р Врабевски бе почетен гост на официалната церемония по откриване на изложбеното пространство „Атанас Буров“ в Брюксел.

Премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер и българският еврокомисар направиха официално откриване, като по време на церемонията бе открит и бюстът на Буров с паметна плоча за неговото държавническо дело.

Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати и с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски.