“Борис-Михаил Покръстител – волята и духът на България” | Фондация Българска Памет
img

“Борис-Михаил Покръстител – волята и духът на България”

В петък 27 юни, в столичната галерия на открито в градина „Кристал“ бе открита пътуваща изложба на Фондация Българска Памет „Борис-Михаил Покръстител Волята и Духа на България“, посветена на 1150-годишнината от приемането на християнството за официална религия в България. Експозицията проследява мащаба и значимостта на културно-политическата реформа на Борис I, останал в българската историческа памет като “светият цар”, дал на народа си светлината на вярата и просвещението. Специално внимание в изложбата е отделено на дейността на книжовните центрове Плиска, Преслав и Охрид, както и на “българското културно излъчване” през Средновековието. Представени са и някои от най-ценните старобългарски писмени паметници, обогатили културата на Европа и света, и спечелили на България славата на класическа страна на славянските писменост, език и литература.

Exhibition-27-Jun-2014-SF_2

Проф. Пламен Павлов (автор на изложбата), д-р Милен Врабевски и д-р Тодор Чобанов, зам. кмет по култура и образование на Столична община

„Резултатите от великото дело на Борис-Михаил са пред нас – в книжовното наследство на една политическа, религиозна и културна общност, която се е изградила и на основата на третата официално призната азбука в Европа – кирилицата – българската азбука. Днес повече от всякога имаме нужда от примера на Покръстителя Борис I, защото такива резултати са постижими само благодарение на силна, последователна и безкомпромисна управленска воля. Княз Борис I утвърждава българската държава като „третата Велика сила“ на картата на Европа, зачитана от духовните и политически „стълбове“ на средновековния свят Рим и Константинопол. Искрено се надявам с инициативата си да възпитаме най-младите, да се гордеят със своята родна, българска азбука – третата официална азбука в Европейския съюз, и да познават непреходните ценности, завещани ни от старобългарското книжовно наследство“ – с тези думи председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски покани гостите да разгледат експозицията и обяви, че с подкрепата на фондацията изложбата ще пропътува големите градове на България като един пътуващ урок по родолюбие, в чест на значимата годишнина. Експозицията ще гостува в столичната галерия на открито в градина „Кристал“ до 17 юли.

Exhibition-27-Jun-2014-SF_3
Изложбата бе открита със специалното участие на камерен ансамбъл “Кепитъл брас” при Национално музикално училище “Любомир Пипков”, а гости на откриването бяха граждани, общественици и представители на академичните среди.

Виж брошурата на изложбата

Разгледай изложбата