Благодарение на България и д-р Врабевски в Северна Македония бяха открити двете най-големи събития за млади художници в света | Фондация Българска Памет
img

Благодарение на България и д-р Врабевски в Северна Македония бяха открити двете най-големи събития за млади художници в света

За първа година Северна Македония без ясни аргументи отказа финансова подкрепа за Детско художествено студио „Св. Св. Кирил и Методий“, което организира две от най-емблематичните и най-стари събития за детско изкуство в света – Мал Битолски Монмартр и Световната детска художествена изложба “Битоля”. Така за първи път от 55 години съществуването на арт студиото, както и осъществяването на съотвено 42-то и 41-то издание на двете световни събития бяха застрашени.
 
Топ арт събитията бяха спасени от д-р Milen Vrabevski, председател на Фондация Българска Памет, който дари близо 18 хил. евро, за да могат 120 участници от 13 държави да посетят Северна Македония в рамките на арт мероприятията. Така те за поредна година превърнаха западната ни съседка в световен център на детското изкуство. В подкрепа на двете събития се включи и българското Министерство на външните работи.
 
Събитията бяха официално открити снощи в град Битоля. По време на тържественото откриване, на което гости бяха Министъра на културата, Министъра на местната власт на Северна Македония, кметът на Битоля, както и посланици и консули в страната, д-р Врабевски бе удостоен със специалната награда „Меценат на годината“. Поради невъзможността да присъства лично на събитието, той отправи специално видео послание към организаторите и всички присъстващи.
 
След като държавната издръжка на художественото студио бе прекратена, през последната година съществуването на организацията се подпомага от д-р Милен Врабевски. В този период по инициатива на Фондация Българска Памет децата от Детско художествено студио “Св. Св. Кирил и Методий” няколко пъти посетиха България и имаха възможност да творят заедно с деца от страната ни. Други инициативи, организирани от фондацията, бяха посещение на младежите от двете страни на границата в Европейския парламент и съвместна изложба в Народното събрание на Република България.
 
Припомняме, че на 6 май д-р Врабевски и евродепутатът Андрей Ковачев не бяха допуснати на територията на РС Македония, за да почетат паметта на загиналите български герои на военния мемориал край Ново село, който от години се поддържа именно от председателя на Фондация България Памет и още не ясно дали са в някакъв ‘списък’ на лица, които не се допускат на тази територия.