„Апостолът на българщината“ бе специален гост на тазгодишния събор в Жеравна | Фондация Българска Памет
img

„Апостолът на българщината“ бе специален гост на тазгодишния събор в Жеравна

„Апостол на българщината“ за 2016 г. д-р Милен Врабевски взе участие в 10-ото юбилейно издание на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна, като специален гост на събитето. Председателят на Фондация „Българска памет“ е един от спонсорите на родолюбивата инициатива, която дава възможност на посетителите да се потопят в света на българския бит и традиции отпреди 150 г.

По време на миналогодишното издание на фестивала д-р Милен Врабевски бе награден с приза „Апостол на българщината“ , който се присъжда на личности с особени заслуги за съхранениетo и развитието на българската историческа и културна памет. 80-членното жури единодушно взе решение именно той да получи отличието заради дългогодишната си работа, свързана с опазването на националната ни идентичност и ценности и оказването на подкрепа на българските общности извън пределите на страната.

10-ото юбилейно издание на събора привлече над 20 хиляди посетители, сред които десетки чуждестранни гости от целия свят, дошли да покажат уважнието си към българската култура и традиции. През трите фестивални дни гостите станаха свидетели на традиционна българска сватба, възстановка на Шипченската епопея, народни борби, надиграване, нестинари и много други.