Ако искаме да оцелеем като нация, трябва да протегнем ръка към българите, извън България! | Фондация Българска Памет
img

Ако искаме да оцелеем като нация, трябва да протегнем ръка към българите, извън България!

Крайно време е държавата ни и всички ние да протегнем ръка към българите от историческата ни диаспора, ако имаме желание България да я има и утре. Трябва да има национално отговорна политика и стратегия за нашите сънародници от Сърбия, Албания, Северна Македония, Украйна, Молдова и Гагаузката автономна област. Това е посланието на Д-р Милен Врабевски и националната кампания “Де е България”, която започва днес. Тя е приоритет за фондацията му “Българска памет”, а основната ѝ цел е да обърне вниманието на всички в България към българите от региона, които се чувстват забравени от родината. 

Вместо само да говорим и да даваме съвети, време е всеки от нас да започне да прави нещо, ако искаме да оцелеем като нация, смята Врабевски. Само в Молдова и Украйна има над 80 училища, в които се преподава български език, но никой не се ангажира да достави учебници за децата на сънародниците ни там. 

Кампанията “Де е България” ще продължи до 20-ти октомври. Екипът на Фондация Българска Памет призовава всеки, който чувства тази тема близо до сърцето си, да напише своето послание и пожелание към братята и сестрите от историческата ни диаспора на имейл: bgmf@bgmf.eu. Всички пожелания ще бъдат предадени на българските общности след края на кампанията.

Как живеят и какво искат българите от историческата ни диаспора? Чуйте разговорът с Д-р Милен Врабевски за поколението, което още пази в себе си българския  дух и се гордее с родината си. Интервюто е на Петър Тодоров от Дарик Пловдив.

Цялото интервю слушайте тук: Интервю Дарик Радио