Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски лауреати на най-високото отличие на Европейския парламент | Фондация Българска Памет
img

Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски лауреати на най-високото отличие на Европейския парламент

Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски лауреати на най-високото отличие на Европейския парламент – „Европейски гражданин на годината“ за 2013 г.

Престижното отличие се връчва от Европейския парламент за шеста поредна година на граждани и организации с изключителен принос за отстояване на европейските ценности и за по-доброто разбирателство в семейството на европейските народи.
Националното жури, съставено от българските евродепутати – Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Евгени Кирилов (С&Д) предложи акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски за носители на „Гражданката награда“ на ЕП за 2013 година. Българските номинации са одобрени от авторитетно европейско жури под председателството на зам. – председателя на Европейския парламент г-жа Ани Подимата (С&Д, Гърция).
Академик Валери Петров е известен български поет, писател и преводач, номиниран от българските евродепутати, заради цялостното му творчество и изключителен принос към българската култура и разбирателство между европейските народи.
Председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски е номиниран от българските евродепутати за неговия дългосрочен и последователен ангажимент към популяризиране на европейските ценности и европейската културна идентичност сред най-младите граждани от България и от българската диаспора в съседни на ЕС държави – Украйна, Молдова, Македония и Сърбия.
Инициативите на д-р Врабевски и Фондация Българска Памет са включили от 2007 г. досега повече от 3000 младежи като посланици на ценностите на европейската интеграция. През 2012/13 г. в програмата „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ са взели участие 600 ученици от над 100 училища от България,Украйна, Молдова, Сърбия и Македония. Програмата е дала възможност на участниците в нея да споделят многообразието на своите национални и културни принадлежности, както и да ги направят по-разбираеми в перспективата на общото европейското бъдеще.

EU Citizen Prize_1

Д-р Милен Врабевски и еврокомисар Кристалина Георгиева на официално откриване на събитието “България: Съкровище на словото” в ЕП в Брюксел, 29 февруари 2012 г.

Българският евродепутат д-р Андрей Ковачев коментира решението на европейското жури: „Радостни сме, че нашата номинация беше отличена, именно през 2013 г. – европейската година на гражданите, защото разнообразието на националните и културните принадлежности вървят ръка за ръка с идеята за европейското гражданство. С инициативи, като тези на д-р Врабевски можем да утвърждаваме европейската солидарност и да развиваме визията на европейския проект сред най-младите. Надяваме се да включим в бъдещите си съвместни инициативи още много млади посланици на европейския дух.“

EU Citizen Prize_2

Откриване на събитието “България: Съкровище на словото” в ЕП в Брюксел, 29 февруари 2012 г.

През 2013 г. с почетния медал Европейски гражданин ще бъдат удостоени 43 лауреати от 21 европейски страни-членки, допринесли за укрепването на европейския дух. Лауреатите на наградата ще бъдат отличени на официална церемония в Европейския парламент в Брюксел през месец октомври.