Авторският екип на „„Моята България“ представи образователното издание пред учители по история в област Пловдив | Фондация Българска Памет
img

Авторският екип на „„Моята България“ представи образователното издание пред учители по история в област Пловдив

Председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски и авторите на „Моята България“ проф. Лизбет Любенова, проф. Пламен Митев и доц. Веселина Вачкова представиха новото образователното издание „Моята България“ пред близо 100 преподаватели по история в област Пловдив. Срещата се състоя по покана на Регионален инспекторат по образованието – гр. Пловдив и с любезното съдействие и организационна подкрепа на Асен Василев, Старши експерт по обществени науки и гражданско образование към РУО-Пловдив.

Специални гости на мероприятието бяха Валентин Карамихов, Ръководител направление „Прогимназиален и гимназиален етап в училищата“ към ИГ „Просвета“, както и Красимира Брайкова, регионален представител на ИГ „Просвета“.

„Историята не ни прави велики. Прави ни реалисти. С нея се научаваме да изграждаме човешка ценностна система. Учим се от грешките на предшествениците си. Гордеем се с постиженията им и се научаваме да вярваме в себе си. Вярващият в себе си човек е успешен и полезен на останалите“, с тези думи д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, накратко представи замисъла на учебното издание „Моята България“.

Авторите на „Моята България“ разказаха за новаторския процес на работа, в резултат на който са изградени уроците в помагалото. В него наред с основните моменти от нашата история са включени и по-малко известни факти, събития и личности, които да провокират интереса и любознателността на читателя.

Авторите са подбрали разнообразни източници, които разкриват кои са нашите предци, как са живели, кои са личностите, станали пример за подражание, защо имаме основание днес да се гордеем, че сме българи. Помагалото бе одобрено от МОН, като неразделна част от образователната програма за българските училища в чужбина.

Проф. Любенова, проф. Митев и доц. Вачкова отговориха въпросите на преподавателите които се появиха в процеса на срещата. След  представянето на помагалото бе инициирана дискусия в която учителите дадоха своята обратна връзка по помагалото, споделиха трудностите, които срещат в учебния процес и проблемите с необективното представяне на информацията в учебниците, както и какви са алтернативите за справянето с проблема.