Авторският екип на “Моята България” с участие на най-големия книжен форум в България | Фондация Българска Памет
img

Авторският екип на “Моята България” с участие на най-големия книжен форум в България

Двама от авторите на учебното помагало по история и цивилизация „Моята България” и едни от най-уважаваните български историци – проф. дин Лизбет Любенова и проф. Пламен Митев взеха участие в Пролетния базар на книгата, част от културната програма на Асоциация „Българска книга”. 

На специално обособената сцена пред НДК авторският екип на учебното помагало разказа за идеята, която стои зад създаването на „Моята България” и представи пред всички присъстващи някои от най-интересните и новаторски тези и изследвания, застъпени в изданието.

Десетки посетители на базара се спряха, за да чуят любопитни факти от българската история и да разберат повече за идеологията на учебното помагало.

“Това е първият учебник, в който се разбира, че България е част от Европа, адмирации’’, сподели дама на име Антония Николова, която присъства на беседата.

Основен двигател за реализирането на проекта „Моята България” е основателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски.

„Идеята, която стои зад написването на този учебник, е новият прочит на отминалите събития да допринесе за засилването на интереса и любознателността на читателя и да спомогне възпитаването на младите в родолюбие и историческа памет. Премахваме всички догми, които до момента са работили за каква ли не регионална геополитика, но не и за собствената ни държава. Сбъднахме мечтата на много голяма част от преподавателския екип на тази държава – да се преподава истината”, споделя д-р Врабевски.

„Моята България” е учебно помагало по история и цивилизация, реализирано в две части за млади читатели (1-4 клас) и за гимназиален етап (8.-12 клас). Изданията. обхващат времето от праисторическата епоха по българските земи до съвремието. Акцентът е поставен върху онези нови събития и личности, които позволяват по-пълното и достоверно реконструиране на българската история. Съвместно дело е между Фондация Българска Памет и издателска група Просвета и е резултат на дългогодишната работа на уважавания му авторски екип – – проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Пламен Митев, проф. дин Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова и проф. д-р Даниел Вачков. Със заповед, издадена от министъра на образованието и науката, учебното помагало „Моята България“ е одобрено за подпомагане на обучението по история и цивилизация в чужбина. Освен за ученици и студенти, помагалото е подходящо и за всеки, който иска да подобри своите знания за българската история, както и да научи нови и любопитни факти, касаещи важни дати от нашето минало.

Електронна версия и на двете части на „Моята България” може да бъде свалена от сайта www.moyata.bg.