Българската национална гвардия празнува 139 години от своето създаванеДнес се навършват 139 години от създаването на българската гвардия, честваме и празника на Националната гвардейска част. Тя е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. 

Като елитни части гвардейците са не само в първата линия на всички паради, юбилейни чествания и тържества, но и първи при връчване на бойните знамена.Те са единствената войскова единица с право да носи както личния флаг на владетеля, така и официалното бойно знаме на българската армия. Затова на 30 август 1881 г., след връчване на първите официални бойни знамена в българската история, гвардейците заедно с останалите войскови части изпълняват церемониален марш пред своя княз.

Мисията на Националната гвардейска част днес е не само да представя най-добрите войнски традиции и ритуали, но и да бъде център за тяхното възраждане и обогатяване в името на това да се съхранява и утвърждава националната ни идентичност.

Желаем на всички български гвардейци здраве и благоденствие! Продължвайте да бъдете вдъхновение за всички нас и честит празник!

Read previous post:
Реална подкрепа за многодетните семейства на България

2018 г. е специална година за „Голямото семейство“. Именно през 2018-та първият и най-добър приятел на инициативата от самото й...

Close