Фондация „Българска памет“ подкрепя честванията на 20-годишнината на Дружеството на банатските българи в България


Д-р Милен Врабевски е основен спонсор на честванията на 20-годишнината на Дружеството на банатските българи в България „Фалмис“. Във връзка с отбелязването на годишнината ще се проведе научна конференция на тема „Банатските българи – преди и сега“, организирана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Дружеството на банатските българи в България. Целта на конференцията е да бъдат анализирани, дискутирани и популяризирани различни аспекти от историята, културата и идентичността на банатските българи, както в миналото, така и в наши дни. В тематичния обхват на конференцията попадат особеностите на многобройните общности на банатските българи в Румъния, Сърбия и България, както и навсякъде по света; ситуирането им в контекста на процесите на европейска интеграция и глобализация от последните десетилетия на ХХI в. Конференцията ще се проведе в Етнографския институт, зала № 19.

20-годишнината от създаването на Дружеството на банатските българи в България „Фалмис“ ще бъде отбелязана и с голям концерт „Фалмис“ и приятели“ на 26 януари от 19:00 ч. в Сити Марк Арт Център, на бул. „Янко Сакъзов“ 30. Концертът ще се проведе с финансовата и организационната подкрепа на Фондация „Българска памет“. В него ще участват танцов състав „Фалмис“, ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов, Румъния, танцов състав „Тракия“ от с. Бабата, Украйна, както и всички приятели на „Фалмис“,  които са заявили желание за участие. На концерта ще бъде сътворена магията на това, което крепи връзката между българите навсякъде по света. Вход свободен!

 

Read previous post:
Наследникът на хаджи Станьо Врабевски във „Фамилно“ по Bulgaria On Air

  „Фамилно“ по Bulgaria On Air ви представя родовата история на д-р Милен Врабевски, пряк потомък на съратника на Левски...

Close