Единствен по своя род и мащаб пример за евроинтеграция в действие


През 2017-та година Фондация Българска Памет отбелязва 10 години от своето създаване.

През годините, знаковият проект: „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“, учи младите хора да живеят в мир и сътрудничество, споделяйки общи европейски ценности. Юбилейното XX издание на семинара е с увеличен мащаб.

Участниците в проекта (200 на брой) са младежи от историческата ни диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония и България. Поради големия интерес на млади хора, за първа година ще се присъединят и участници от Румъния, Албания и Гърция. Те са добре запознати с дейността на фондацията и са изразили желание да станат част от проектите й за евроинтеграция и създаване на мрежа от приятелства.

XX-тото издание на семинара ще бъде посветено на: „България 2017 – 10 години част от Европейския съюз, период на предизвикателства, възможности и научени уроци“ и ще се проведе от 10 до 14 април, 2017г. в град Варна.

През годините в инициативата са участвали над 5000 учащи. И в това издание, младите посланици на европейската идея ще имат възможността да дискутират

теми, свързани с: предизвикателствата и възможностите пред Европейския съюз; опита на България като страна-членка на ЕС и ролята на младите хора в предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018г.

Семинарът се съфинансира от Фондация Българска Памет (основен спонсор), Представителството на Европейската Комисия в България и Община Варна.

На мащабната инициатива посветена на 10 години от членството на страната ни в ЕС ще присъстват Президентът на Република България г-н Румен Радев, посланици, представители на европейските институции и местната власт, неправителствения сектор, бизнеса и медиите. Официален език е българският.

Младите участници ще проведат множество срещи и дискусии на тема: „България в ЕС – 10 години в голямото европейско семейство“, „Кирилицата – азбука на разщирението в ЕС“, „Разширяване на ЕС и европейската перспектива пред страните от Източното партньорство“. В рамките на пет дни участниците ще се включат в различни интерактивни сесии, ролеви игри, дискусии и лекции.

Семинарът е част от програмата на „Варна – европейска младежка столица. InnoWave2017“ , като в тази връзка са планирани различни инициативи на открито:

  • Изобразяване на мотото на ЕС – „Единство в многообразието“ от представители на различните общности, които ще вземат участие в семинара.
  • Флашмоб „Българско хоро“, по време на който младежите от България, Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония, Румъния, Албания и Гърция ще се обединят заедно, като изиграят голямо, българско хоро.
  • Небето над Варна ще бъде нашарено от пъстроцветни балони с логото на Фондация Българска Памет и InnoWave2017, които участниците ще пуснат във въздуха.

Гости на официалното откриване на 11 април в „Гранд хотел Варна“,  ще бъдат:

Д-р Милен Врабевски – Председател на Фондация Българска Памет

Иван Портних – Кмет на град Варна

Огнян Златев – Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

Д-р Клаус Физингер – Регионален директор за Югоизточна Европа на Фондация „Ханс Зайдел“

Богдан Мирчев – Представител на Фондация „Ханс Зайдел“ за България

В събитието ще вземат участие – Н. Пр. Стефан Горда, Посланик на Молдова в Р. България и Н.Пр. Микола Балтажи, Посланик на Украйна в Р. България, Адмирал Медникаров, Началник на ВВМУ ‘‘Н. Вапцаров‘‘, представители на ВУЗ от страната, общественици, приятели на Фондация Българска Памет.

„С форума „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“, който с огромно удоволствие финансираме и организираме вече 10 години, ние градим мостове за икономическо сътрудничество, прилагаме европейските ценности на практика като учим младите хора да живеят в мир и разбирателство. Търсим заедно общото, говорим на един език и споделяме едни ценности. Стремим се да сме носител на евроинтеграция в действие. Успели личности преподават формулите си за успех, учим децата на позитивизъм и градивност и най-важното – срещаме стотици младежи от нашата историческа диаспора носещи България в сърцето си“, така д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация Българска Памет обобщи организирането на XX Пролетен семинар, Варна 2017.

логасеминар

Read previous post:
Д-р Милен Врабевски, подкрепя провеждането на Втори национален литературен конкурс „Албена“

Второто издание на национален конкурс за разказ, посветен на създаването на драматичен женски образ се организира от Кметство Врабево и...

Close